TEQUILA - MÉXICO - YEAAAH
2004.11.08. 19:52
México nemzeti itala, a Tequila
1.
A tequila agavéból, pontosabban "kék agavé"-ból készített mexikói párlat. (A tequila nevet nem is viselheti olyan ital, amelyet nem Mexikó meghatározott vidékein, illetve nem - legalább 51 százalékban - "kék agavé" erjesztésével állítottak elő.) Az agavét (melyet sokan helytelenül kaktusznak tartanak, holott valójában liliomféle ;-) előbb gőzölik, majd erjesztik, végül többször lepárolják, s 38-55 százalékos alkoholtartalommal vagy érlelés után, vagy a nélkül palackozzák.
Az érleletlen ital (Plata, Blanco, White vagy Silver) víztiszta. Szintén érleletlen, de színezékkel barnított, illetve ízesített a Jovan Abocado (vagy Gold Tequila). Viszont valódi fahordós érleléssel nyerik el aranysárga színüket és zamataikat a Tequila Reposado-k, amelyeket palackozás előtt néhány hónapig pihentetnek. Ezzel szemben évekig is hordóztatják az igazi öreg tequilákat, a Tequilas Anejo-kat.
A címkéken általában jelzik, hogy az alapanyag 100 % "kék agavé" volt-e, vagy az ital "Mixto", azaz legfeljebb 49 százalékban egyéb agavékat is felhasználtak hozzá.
Továbbá :)
2.
TEQUILA Nevét a Jalisco (Mexico) állam kis városáról Tequiláról kapta. Akkoriban még csak kifőzték a kék agavét, és erjesztés útján nyertek belőle alkoholt, csak a XIX. századtól kezdve kezdték lepárolni az agavéból nyert mustot. Hasonlóan a Cognac vagy a Champagne esetéhez, a minőségvédelem érdekében a mexikói kormány szigorú szabályokat léptetett életbe a Tequila gyártására vonatkozóan. A Tequila hazájában nemzeti italnak minősül, melyet hagyományos módon kell fogyasztani, sóval és citrommal.
3.
A tequila Mexikó nemzeti itala. Egy lépéssel előrébb jár a gondos kidolgozottság felé vezető úton, mint a másik kaktuszalapú ital, a mescal, de mérföldekkel előrébb a fogyasztásával járó élményt tekintve. Két formában kerül forgalomba, tisztán, mint a vodka, és aranyszínben (Oro), mely hosszabb időt tölt a hordóval érintkezve. Mivel ismeretlen volt Európában szinte egészen a közelmúltig, úgy sikerült betörnie a világ bárszekrényébe, hogy felutazott északra, az Egyesült Államokba, és mára fiatalok kultikus italává lett. Talán az a gondolat tartott vissza mindenkit olyan hosszú ideig a kipróbálásától, hogy kaktuszból készül, és tényleg, még a legjobb minőségű termékeknek sem igazán hívogató az illata. Van egy fülledt, enyhén elhasználódott jellege, melytől első alkalommal összerándulnak a kínosan tiszta vodkához szokott ízlelőbimbók. Kulturális jelentőségét felismerve a tequila gyártását szigorúan Mexikó határain belülre korlátozták. (hozzáfűzés : Ugye mostmár tudjuk hogy nem kaktuszból van szal azt felejtsetek el)
Hát asszem ma is tanulhattunk valami újjat:)
|